Suu tutkittava säännöllisesti

Säännölliset tarkastukset ovat tarpeen, vaikka omien hampaiden tilalla on proteesit. Suuhun voi ilmestyä läikkiä, haavaumia tai muita hoitoa kaipaavia muutoksia. Kun hampaat on poistettu, suu muuttuu, toisilla hitaammin, toisilla nopeammin. Silloin proteesit löystyvät tai alkavat hangata. Myös proteesit voivat kulua. Kaikki nämä syyt voivat johtaa purennan muutoksiin, pureskelun heikkenemiseen ja epämääräisiin kipuihin.

On turha alistua kärsimään vaivoja, jotka ovat hoidettavissa. Säännöllisillä tarkastuksilla voidaan ehkäistä monia vaivoja ja tehdä hoito ja proteesien huolto oikeaan aikaan.

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA SUUN TUTKIMUKSEEN.

Kuiva suu?

Suun kuivuus lisää tulehdusten ja hankaumien vaaraa. Kuivan suun haittoja voi vähentää monin keinoin:

- juomalla runsaasti vettä ja välttämällä happamia ja sokeria sisältäviä juomia.

- syömällä monipuolista, purenkeltavaa ruokaa aterioilla.

- lisäämällä syljen eritystä ksylitolituotteilla.

- rasvaamalla huulet ja suupielet.

- levittämällä yötä vasten suuhun lusikallisen esim. oliiviöljyä

- käyttämällä apteekista saatavia suunkostutusaineita.

Sienitulehdusta?

Joka kolmannella yläleuan kokoproteesia käyttävällä on tulehdus proteesin alla. Sen merkki on punoittava, joskus myös aristava limakalvo. Myös suupielien itsepintaiset haavaumat johtuvat usein proteesin alla olevasta sienitulehduksesta.

Jos proteesin hyvä puhdistus ja pitäminen poissa suusta kuivillaan ei paranna tulehdusta, on syytä ottaa yhteyttä minuun. Neuvon mielelläni jatkohoitotoimenpiteitä proteesin ja limakalvon saattamisesta normaaliin tasapainoon. Huonosti sopiva proteesi pitää korjata, kun sienitulehdus on ensin saatu rauhoittumaan.

TERVETULOA SUUN LIMAKALVON JA PROTEESIN TUTKIMUKSEEN.